Vleesbomen zijn tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Ze zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke voortplantingsorganen en ruim één op de vier vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben hier mee te maken. De meeste vleesbomen blijven klein en veroorzaken geen klachten, maar één derde groeit wel degelijk en kan zelfs een gewicht van meer dan 10 kilo hebben.
Vrouwen onder de 30 hebben over het algemeen geen last van vleesbomen. Vleesbomen of myomen zijn goedaardige tumoren die ontstaan in de zachte spierlaag en het bindweefsel van de baarmoeder. De meest vleesbomen ontstaan in de spierwand van de baarmoeder, maar sommige groeien ook aan de buitenkant of in de holte van de baarmoeder. Myomen zijn een van de meest voorkomende goedaardige tumoren bij vrouwen en zijn veelal de reden voor het uitvoeren van een hysterectomie (baarmoederverwijdering).
Myomen zijn een aandoening van Artava vaha srotas (mentruatiekanalen) die ontstaat door de verontreiniging van Kapha dosha, Vata dosha en Rakta dhatu (bloed), maar er kan ook verdringing van Pitta plaatsvinden. Daarom is de behandeling gericht op het in balans brengen en houden van de drie dosha’s en Rakta om Kapha te ontwortelen.
Als de myomen (ook wel leiomyoma of baarmoederfibroom genoemd) op de baarmoederwand groeien kunnen ze op de blaas, darmen en ingewanden drukken. Ze kunnen ook in de baarmoeder groeien of zelfs vanuit de baarmoederwand op een steeltje naar de baarmoederholte groeien. Myomen kunnen zo klein als een erwt of zo groot als een voetbal zijn, maar ze zijn bijna altijd goedaardig.
Het hebben van myomen verhoogt niet het risico op het krijgen van kanker. Als een vleesboom of een groep vleesbomen uitzonderlijk groot is of aan de buitenkant van de baarmoeder groeit, kan de baarmoeder opzij geduwd worden of een abnormale groei van de baarmoeder veroorzaken. Het kan er ook voor zorgen dat er druk op de blaas of de ingewanden komt te staan. In uitzonderlijke gevallen kan een myoom de opening van de baarmoeder blokkeren.
Dosha’s en het voortplantingssysteem
De fysiologie van het gehele voortplantingssysteem wordt bestuurd door Pitta en Apana vata, maar de voortplantingsorganen zelf worden gevoed door de kwaliteiten van Kapha. Kapha is de groeibevorderende (anabole) en structuur vormende Dosha die het proces genereert en onderhoudt. Samen met Rasa dhatu (bloedplasma) zorgt Kapha voor de voeding die nodig is om het baarmoederslijmvlies op te bouwen en het zorgt voor slijmvorming die de baarmoeder en andere voortplantingsorganen smeert.
Kapha zorgt ook voor stabiliteit en kracht van de baarmoeder, met name via het spierweefsel, waardoor de baarmoedervorm en baarmoederspanning wordt behouden en het samentrekken van de spieren wordt mogelijk gemaakt.
Oorzaken van vleesbomen
Volgens Ayurveda worden vleesbomen (Raktagulma) veroorzaakt door overproductie van slechte Kapha en verhoogde Apana vata (een van de vijf soorten Vata, waarvan de basis het voortplantingssysteem en de anus is) samen met een verontreinigd Rakta dhatu (bloed). Agni (spijsverteringszuur) neemt toe en wordt verontreinigd door hevige psychische stress, het langdurig onderdrukken van emoties, onvoldoende beweging, te veel eten, het eten van fastfood, rood vlees, zwaar en vet voedsel, tarwe, geraffineerde suikers en zuivelproducten en door het onderdrukken van de natuurlijke aandrang.
Dit leidt tot Ama-vorming (metabolische toxine) en verontreinigt Kapha dosha. De verontreinigde Kapha wordt door Vata dosha naar het voortplantingssysteem gebracht, waar het zijn normale fysiologische functie niet meer kan uitvoeren. In plaats daarvan vermeerdert Kapha zich, blokkeert het de beweging van Apana vata in de Artava vaha srotas (menstruatiekanalen) en wordt het door vervuild Vata in het spierweefsel van de baarmoeder gedrukt.
Het resultaat is een verstoring van het spierweefsel, abnormale groei en metabolisme van het weefsel. Dat wil zeggen, vorming van verscheidene diepgewortelde, uitbreidende en niet te verwijderen Gulma (myomen of vleesbomen).
Tegenwoordig werken de meeste vrouwen en hebben daardoor niet zoveel tijd om op hun gezondheid te letten. Doordat zij door omstandigheden niet altijd de mogelijkheid hebben om de nodige zorg in acht nemen, kan dit leiden tot vleesbomen. Het ideale voedselpatroon kan tijdens de menstruatie, post-natale periode en na een abortus niet gevolgd worden. Dit leidt tot vleesbomen oftewel myomen, die volgens de Ayurvedische leer vergeleken kunnen worden met Rakta gulma.
Symptomen van vleesbomen
De meest voorkomende symptomen zijn zich zwak voelen, opzwellen van de buik, een opgeblazen gevoel en een zwaar gevoel en/of pijn in de onderbuik. Myomen kunnen Kashtartava (menstruatiepijn), Katisula (rugpijn), Anapatya (onvruchtbaarheid), Raktapradara (o.a. menstruatiepijn en tussentijdse bloedingen), Shula (pijn of zachtheid in de onderbuik en bekken) en Pandu (bloedarmoede) veroorzaken.
De Ayurvedische behandeling van myomen
In de moderne wetenschap bestaat er geen effectieve medische behandeling tegen myomen, maar Ayurveda biedt hoop voor degenen die hieronder lijden. Het beheersbaar houden van myomen is onderhand een wereldwijde uitdaging geworden. De behandeling van de lichamelijke symptomen bestaat uit Ayurvedische samenstellingen, reinigingsbehandelingen, een passend dieet en verandering van levensstijl. Hierdoor wordt de hoeveelheid en kwaliteit van de dosha’s en de beweging van Apana vata en Kindle agni (spijsverteringszuur) weer in balans gebracht.
Een Lekhana-benadering (schrapen, verwijderen) is nodig om de verstopping van het spijsverteringskanaal en de circulatiekanalen op te heffen en om de vleesbomen te laten slinken. Voor zowel artsen als chirurgen is het effectief en veilig behandeling van vleesbomen een grote bron van zorg. Bij Ayurvedische behandelingen wordt er niet geopereerd en zijn er een groot aantal kruidencombinaties met antitumor-eigenschappen beschikbaar. Er worden diverse combinaties van middelen beschreven bij het Ayurvedische onderdeel ‘Beheersing van myomen’.
Het effect van Uttara basti (het inbrengen van medicinale olie of kruidenextract in de baarmoeder) op de Garbhashaya (baarmoeder)
De medicinale kruiden die via de baarmoeder in Uttara basti worden ingebracht, bereiken de Artavavaha strotas (menstruatiekanalen) en normaliseren de dosha’s. Uttara basti stimuleert de organen en zorgt voor een betere bloedtoevoer, wat de opname van medicijnen en de afvoer van afvalstoffen bevordert. Met behulp van de medicinale kruiden zorgt Uttara basti er ook voor dat de vaginale doorgang en de baarmoeder gezuiverd en verzacht wordt, het hormoonsysteem sterker wordt, jeugdigheid terug komt en de weerstand wordt verbeterd. Uttara basti stuurt ook krachtige energie naar de vrouwelijke organen.
In Ayurveda zijn er dus wel methodes om myomen of vleesbomen te behandelen zonder te opereren. Tegenwoordig is iedereen erg druk en het leven lijktsoms op een eindeloze ‘rat race’. We zijn oververmoeid en we vergeten om een regelmatig leven te leiden. Om de kans op het krijgen van myomen te verkleinen of het effect van de behandeling hiervan te vergroten, zouden we ook in ons drukke leven zoveel mogelijk lichamelijke en psychische stress moeten voorkomen en onze eetgewoonten en levensstijl moeten aanpassen.
Voor meer informatie en behandelingen kunt u contact opnemen met de Ayurvedische Kliniek.
Telefoonnummer:0294-418117 of 06-50236706.